Lumea sportului poate atrage de la sine anumite curiozitati

Urmarirea sau practicarea activitatilor fizice a reprezentat un real punct de interes pentru oamenii din secolul actual, atat din punct de vedere al diversitatii cat si al dezvoltarii tehnologice sau asupra beneficiilor pe care le aduce aceasta asupra organismului uman.

Insa, cand trebuie sa coboram pe izvoarele istorice si sa ne indreptam atentia spre partizanii anumitor concursuri sau  sporturi, dar si modul in care acestea au aparut in publicul larg, putem intampina numeroase surprize, care sa ne faca sa ramanem cu gura cascata.

Concursurile Miss Univers

Desi toata lumea stie in prezent despre aceste concursuri ca sunt facute pentru a arata care sunt cele mai frumoase femei in raport cu tara de provenienta sau anumite standarde de performanta, crearea sa in jurul anilor 1952 a fost facuta pentru un cu totul alt scop.

Atunci o firma americana care se ocupa cu producerea diferitelor tipuri de accesorii textile a cautat sa faca concurenta unui producator din domeniu.

Mai mult decat atat, in prezent, se stie faptul ca Venezuela este tara care domina clasamentul asupra acestor distinctii, insa  acest lucru este valabil pentru ultimul deceniu, conform izvoarelor scrise.

Primul concurs de Miss Univers a fost castigat oarecum surprinzator de o finlandeza, pe numele ei Armi Kuusela.

Pentru a face cinste acestui concurs, organizatorii din 1952 si pana astazi  au pastrat traditia, cele mai multe editii si selectii facandu-se in tara mama, Statele Unite.

Jocul de oina

Paradoxal sau nu, romanii au inventat un joc la inceputul secoului 20, ce poarta denumirea de oina.

Desi acest joc a fost mentionat in documente ce atesta o reala vechime inca din anul 1364, el a fost lansat oficial la inceputul anilor 1900, acolo unde conform spuselor au existat competitii de nivel national, castigate de o unitate scolara din judetul Braila.

Fiecare echipa detine un numar de 11 jucatori ce au roluri distincte, o tabara fiind considerata ”de bataie” in timp ce una este considerata ” de prindere”.

Exista trei zone principale de actiune,care masoara in total circa 1500-2000 metri, iar cu ajutorul liniilor trasabile sunt delimitate spatiile de joc.

Interesant este faptul ca imediat dupa pauza echipele isi schimba rolurile, acest lucru aducand in discutie un foarte mare dramatism.

Formula 1

Desi in prezent exista monoposturi a caror viteza de deplasare poate atinge chiar si 300 km/h, istoria acestei abrevieri catre automobilism ne poate lasa deseori cu gura cascata.

Prima cursa a fost surprinsa in jurul anilor 1950, iar prima masina de actiune in randul unei competitii a fost a producatorului italian Alfa Romeo si nu a gigantilor prezenti in domeniu precum Ferrari, Mclaren sau alte nume cu impact imediat.

Pentru a stabili locul din grila de start, este curios cum jucatorii trebuie sa treaca prin doua sesiuni de antrenamente dupa care alte sesiuni de calificari, acolo unde automobilele antrenate trebuie sa scoata un timp de raspuns cat mai bun in raport cu competitorii.

In prezent, pentru a proiecta scheme tehnice cat mai complete, constructorii cauta sa imprumute idei si din alte domenii industriale de mare impact.

Alte articole recomandate:


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *