Cum faci un site daca nu ai cunostinte de programare?

articol despre cum faci un siteAvand in vedere faptul ca internetul se dezvolta cu viteza luminii, tot mai multi antreprenori, bloggeri, sau orice alti oameni care au ceva de spus, vor sa isi creeze un blog sau un site pe care sa isi prezinte oferta de servicii sau produse. Bineinteles ca in cazul unui website foarte important, cum ar fi un magazin online, vei apela la firme ce ofera servicii de programare, insa daca ai nevoie de ceva simplu, precum un site de prezentare a firmei, sau un blog personal, nu are rost sa arunci cu banii, atata timp cat iti poti face singur ceva simplu si util.

Exista mai multe metode prin care poti ajunge sa ai propriul tau site, in functie de suma de pare esti dispus(a) sa o cheltuiesti. Poate fi ceva 100% gratis dezvoltat pe o platforma precum wordpress.com, blogger.com sau wix.com, dar poti creea chiar si un site mai complex cumparand un pachet de gazduire pe care sa instalezi un script gratuit si o tema premium, sau chiar gratis. Mai jos voi face o paralele intre cele 2 variante:

 

1. Site 100% gratuit

Pe platformele blogger.com, wordpress.com sau wix.com iti poti crea un site sau blog simplu, in doar cativa pasi. Trebuie doar sa iti creezi un cont folosind o adresa de email (si numarul de telefon in cazul unora dintre platforme), apoi sa iti alegi o denumire pentru blogul tau care se va accesa de pe un subdomeniu gratuit cum ar fi numeletau.blogger.com. Dealtfel, poti atasa chiar si un domeniu propriu pe care il vei cumpara separat la un pret de cativa usd, astfel incat siteul tau sa poata fi accesat pe o adresa de genul numeletau.com.

metoda creare site blogger

Apoi vei alege una dintre temele/templateurile puse la dispozitie, astfel incat siteul tau sa arate asa cum iti doresti. Dintr-un meniu oferit de platforma iti vei putea customiza aspectul folosind texte, imagini si alte elemente pe care le poti aseza dupa bunul plac.

Avantaje:
– este 100% gratuit
– nu ai nevoie de nici un fel de cunostinte de programare
– nu vei plati gazduire si nici domeniu daca nu vrei unul propriu

Dezavantaje:
– unele platforme de acest gen au reclame ce vor aparea pe siteul tau si le vei putea elimina doar daca platesti o taxa anuala
– daca doresti sa modifici masiv aspectul siteului nu vei putea, intrucat nu ai acces la toate fisierele siteului

 

2. Site propriu cu domeniu si gazduire web

O varianta putin mai complicata, insa si mai buna pe termen lung este crearea unui site propriu, cu gazduire si domeniu. Aceasta varianta implica si costuri, acestea fiind insa destul de mici, spre exemplu cu 100 ron pe an poti avea atat gazduirea pentru site, cat si un domeniu .ro la alegere.

Pentru a creea un astfel de site mai intai vei cauta o firma de gazduire precum mxhost.ro de la care vei cumpara un pachet de hosting minim + un domeniu web .ro/.com/.net sau orice alta extensie doresti si il gasesti liber, dupa care vei instala un script de tip CMS, sau iti vei crea un simplu site in html daca te pricepi, sau chiar poti folosi un program de genul dreamweaver sau un tool online de creare website.

instalare script wordpress

Daca alegi sa mergi pe varianta wordpress (ceea ce iti si recomand) mai intai vei instala scriptul (gasesti pe internet sute de tutoriale despre┬ácum se face un site – nu are rost sa dezbat aici) dupa care vei cauta o tema gratuita sau premium (depinde ce doresti) pe care o vei instala. Din panoul de control vei optimiza si vei aranja totul asa cum iti doresti sa arate. Gasesti de asemenea sute de tutoriale despre cum se poate customiza un wordpress. Ca idee, acest blog este creat pe platforma wordpress, avand domeniul propriu fabulare.org si un pachet de gazduire de la mxhost.ro.

Avantaje:
– mult mai multe optiuni de customizare
– siteul este al tau, nu te poti trezi niciodata cu el sters, deci tu detii controlul absolut
– nu vei avea reclame impuse, ti-l poti monetiza dupa cum doresti

Dezavantaje:
– putin mai greu de customizat si de instalat, insa gasesti tutoriale pe internet
– nu este 100% gratis, insa costa putin, cu 100 ron pe an poti avea propriul site

Alte articole recomandate:


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *